Zingeving is een belangrijke drijfveer in een mensenleven en een basis voor ons welzijn. In therapie blijkt het echter nog te vaak een onderbelicht thema te zijn, en er is behoefte aan ondersteuning middels handvatten en een gezamenlijke visie voor hulpverleners in de ggz. 

Akwa GGZ start met de ontwikkeling van een nieuwe multidisciplinaire generieke module over zingeving, spiritualiteit en psychische hulpverlening. Deze zal aanbevelingen bevatten voor de zorg aan alle patiënten met psychische klachten die zingevings- en spirituele vragen en/of problemen ervaren.
In de afgelopen maand zijn middels een enquête ervaringen en wensen geïnventariseerd van cliënten, naasten en hulpverleners. 

Corinne Limbeek neemt namens de VPeP plaats in de werkgroep voor het ontwikkelen van de module. 

Kijk voor meer informatie op de website van Akwa GGZ

Het webinar over feedbackgericht werken met behulp van QIT online van 9 december jl. werd goed bezocht, daarom hebben we meteen een datum gezocht om hier een vervolg  aan te geven!

Woensdag 10 februari 2021
19:00- 21:00 uur (online)
Ga naar naar de website voor verdere informatie en schrijf je in.

In dit komende webinar gaan Nele Stinckens en Claude Missiaen op een concrete en interactieve manier aan de slag en zullen onderstaande aspecten aan bod komen:

  • Hoe installeer je een waardevolle feedbackcultuur?
  • Op welke manier introduceer je het werken met feedback bij je cliënten?
  • Welke processignalen vragen aandacht?
  • Hoe koppel je feedback op een helpende manier terug?

Het is niet nodig het voorgaande webinar te hebben gevolgd; ook dan kun je gewoon deelnemen. Ook niet-leden van de VPeP zijn uiteraard welkom. 
Er zal accreditatie worden aangevraagd bij de FGzPt. De VPeP kent voor het webinar 1 herregistratie-punt toe. 

www.aanmelder.nl/qit-online

logo tagline color transp bg  logo vpep

 

 

 

 

In de goed bezochte online ledenvergadering d.d. 1 december jl. is besloten de inrichting van de lidmaatschappen met ingang van komend jaar te herzien.

De opleidingsroute die tot nu toe gevolgd moest worden om erkend VPeP-(psycho)therapeut te worden gaat gelden voor het lidmaatschap. Het lidmaatschap ‘nieuwe stijl’ van de VPeP krijgt hierdoor meer gewicht. De aparte erkenning komt te vervallen; een lid van de VPeP is in de nieuwe situatie per definitie een erkend lid.

Hiermee komt de VPeP in lijn met wat bij de diverse specialistische verenigingen en registers gebruikelijk is en sorteren we voor op de ontwikkelingen in de beroepenstructuur binnen de GGZ. Het komende jaar wordt een overgangsjaar; eind 2021 moet de nieuwe structuur haar beslag hebben gekregen. 

Een actueel overzicht met voorbeelden van scholing die past binnen de opleidingsroute tot lidmaatschap vindt u hier.

Binnenkort meer informatie hier op de website.

Psychotherapeuten, psychologen, psychiaters en andere hulpverleners binnen het GGZ werkveld kunnen hun werkzaamheden voortzetten. 

Vector of Coronavirus 2019-nCoV and Virus background with disease cells.COVID-19 Corona virus outbreaking and Pandemic medical health risk concept.Vector illustration eps 10In de richtlijn GGZ en Corona staat geschreven:
"Alle (zorg-)professionals die binnen deze instellingen en praktijken werken, vallen onder de categorie cruciale beroepen. Landelijke beleidsregels over bijvoorbeeld thuiswerken gelden in principe niet voor hen. Het streven is dat de reguliere zorg, binnen alle geldende kaders en beperkingen, zoveel mogelijk wordt voortgezet."

De volledige richtlijn is hier te vinden: 
https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding/inleiding

De richtlijn is met oog voor de cliënt en voor de noodzaak van voortzetting van het behandelproces opgesteld, en wordt steeds opnieuw bijgesteld waar nodig en mogelijk. 

Op Rijksoverheid.nl staat geschreven:
"Ook tijdens de uitbraak van het coronavirus gaan behandelingen in de GGZ zoveel mogelijk door: face-to-face, digitaal of een combinatie van beiden. Mensen die psychisch kwetsbaar zijn, worden extra hard getroffen als zij hun dierbaren niet meer kunnen zien. Daarom is bezoek in de GGZ zonder voorwaarden mogelijk. Er zal altijd sprake zijn van maatwerk omdat bij sommige doelgroepen, afdelingen en instellingen het risico groter is dan bij andere."
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/geestelijke-gezondheidszorg-ggz

 

In april 2021 start deel I van de opleiding experiëntiële, lichaamsbewuste psychotherapie in de Nieuwe Praktijk te Rotterdam.

Deze therapie-opleiding biedt een intensieve kennismaking met theorie en praktijk van experiëntiële psychotherapie. Zowel literatuurstudie en bespreking als het zelf oefenen met de experiëntiële benadering komen aan de orde, waarbij het oefenen en ervaren centraal zullen staan.

Vanuit de drie basiscondities: empathie, echtheid en onvoorwaardelijke acceptatie wordt geleerd jezelf als mens in de therapie in te zetten, een helende therapeutische relatie op te bouwen en de therapie te geven op een procesgerichte, experiëntiële manier.

Er is aandacht voor hoe je bewust contact en verbinding maakt met jezelf, je lichaam en anderen. Belangrijk daarbij is het werkelijk ervaren, in het hier en nu, wat zich afspeelt in je binnenwereld, wat je lijf je te vertellen heeft, vertrouwd raken met ervaren van emoties en verlangens. Zo kun je deze als therapeut leren inzetten.

Grondleggers van de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie komen aanbod zoals Carl Rogers, Irvin Yalom, Eugene Gendlin, Leslie Greenberg.
In de 5 daagse opleiding leer je verschillende technieken zoals focussing, present zijn, faciliteren van emotionele ervaringen, empathisch en echt zijn in de therapeutische relatie.

De opleiding is erkend als basis in de opleidingsroute tot lid VPeP!
De opleiding past als basis in de route tot EFT therapeut van EFTiN!

Data: woensdag 7 april, 21 april, 28 april, 12 mei en 26 mei 2021
Tijd: 9.30-16.30
Doelgroep: psychiater, psychotherapeut, klinisch psycholoog of in opleiding hiervoor.
Locatie: de opleiding vindt plaats bij De Nieuwe Praktijk, Schiekade 77, 3033 BE Rotterdam
Kosten: 1695 euro (inclusief lunch, koffie/thee)
Erkenningen: wordt aangevraagd voor FGzPp, NVP, NVvP, VPEP
Docenten: Anja Tavenier, GZ psycholoog/psychotherapeut en supervisor/leertherapeut NVP,
VPEP, ISEFT
Coriene ten Kate, klinisch psycholoog/ psychotherapeut, supervisor/leertherapeut
NVP, VPEP, MBT NL.
Aantal deelnemers : maximaal 12, bij COVID maatregelen maximaal 6-8

Inschrijving en vragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Behalve in Rotterdam zijn er op verschillende andere locaties in het land gelijke cursussen in voorbereiding.

NIP, NVGzP en NVP adviseren: één breed BIG-basisberoep en twee specialismen

Op 26 oktober hebben NIP, NVGzP en NVP het ‘advies beroepenstructuur psychologische zorg’ aangeboden aan Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport. P3NL en LVVP namen ook deel aan de stuurgroep, vanwege de landelijke bestuurlijke inbedding van dit project. Het uiteindelijke advies is ondertekend door NIP, NVGzP en NVP.

Dagblad Trouw is in gesprek gegaan met de voorzitters van het NIP (Hans de Veen), de NVP (Kirsten Hauber) en de NVGzP (Rudolf Ponds). Lees het artikel hier.

Lees het definitieve advies.

congres2020aankondiging1

Op woensdagavond 18 november j.l verzorgde regiecommissie Utrecht een online bijeenkomst over Emotion Focused Therapy en Schema Focused Therapy. De avond werd door de kijkers zeer gewaardeerd.

Je kunt het in z’n geheel hier terugkijken.

congres2020aankondiging1

Damiaan Denys spreekt ’s werelds beroemdste psychiater Irvin Yalom over zijn belangrijkste levenslessen in een online interview.

Donderdag 15 oktober van 20:00 tot 21:30 uur via Zoom.

Zie hier voor meer informatie en aanmelding.

De VPeP accrediteert deelname aan de online avond met 1 punt voor herregstratie.
Leden dienen hiervoor zelf hun toegangsbewijs naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen.